Stavanger

Del 1

Stavanger kommune har i en årrekke bygd stein på stein for å få på plass en grøntstruktur gjennom hele byen, i alle bydeler. 52 hverdagsturer har man fått på plass, disse bringer deg ikke bare gjennom friområder, grønne koridorer, vakre parker og utsiktspunkter. Hverdagsturene viser deg også mange andre sider av Stavangers bykultur. 

Må nok inrømme at jeg aldri kommer meg gjennom alle 52 turene, noe som heller ikke er målet. Men dette er en utrolig fin måte å bli bedre kjent med Stavanger og se deler av byen som du normalt aldri vil oppleve

De rustne menn, tur nr 0

Sånn ca 1 time og 1 mil

Denne turen er ikke inn på Stavanger turistforening sin liste over nærturer. Men burde vært det.

Det er en helt suveren tur. Og en tur jeg hadde tenkt på lenge.

Jeg skjønte bare ikke hvordan jeg skulle gjøre det. Hadde liksom ikke oversikt over hvor alle disse rustne mennene stod og hva som var en god rekkefølge. Men på sandalsand.net sine sider så hadde man ihvertfall prøvd. Og det fungerte rimelig greit.

Jeg kan ikke beskrive hele turen her men skal ta mennene i sånn rimelig grei rekkefølge. Nummereringen går på nummeret statuene har i forhold til høyde over havet. Det er umulig å gå rekkefølgen på en normal måte uten at det skal bli mange mil ut av det.

22. Kunstmuseet sin rustne mann: Du må egentlig betale for å gå inn her. Og fotografering er forbudt. Så her må du skru på sjarmen for å slippe inn gratis, og når sjarmen virker så får du også ta det ene bildet du trenger. Når det er sagt så er de ansatte her utrolig hyggelige og du er langt fra den første personen som står foran disken og tigger om hjelp.

21. Mosvannsparken, her dumpet vi opp i ett hundetreff og tålmodigheten måtte smøres. Vi kom oss forbi og statuene ble til slutt behørig fotografert.

18. Kiellandsmyrå. Mens vi stod og så på ett par som spilte fotball oppdaget vi plutselig jernmanne. Damen skjøt en ball som gikk 10 meter over ett gjerde som var 20 meter høyt og ballen landet ved figuren. Mye smil og latter og figuren ble behørig fotografert.

15. Madlaveien. 'Der e an' sa jeg. 'Hæ' sa turfølget mitt. Denne er i ferd med å bli overfalt av buskene men står standhaftig og stirrer inn i buskene. Litt kult.

14. Musegata. Gadd ikke engang å gå bort til den. Avstand fotografering var greit nok for meg. Har besøkt denne mange ganger før.

07. Denne står i Kirkegårdsveien og titter utover Stavanger sin flotteste kirkegård, Ladegård.

17. Utilgjengelig egentlig, du kan skimte den gjennom ett av vinduene på St.Svithun skole. Pussig nok er den delvis påkledd.

08. Haugesundsgata. Her tok vi oss pause og gikk bort til Jordbærpikene. Turfølget mitt spanderte boller og brus og Frøya fikk jakte litt på fugler.

12. Kjelvene, denne dukket liksom bare opp. I hodet mitt skulle den ikke stå der men i følge kartet var det riktig.

13. Hetlandsgata. Står i privathus og er utilgjengelig. Vil tro at de som bor der blir nok plaget av oss jernmenn jegere.

10. Tinghuset. Stengt når vi var her men den er godt synlig gjennom vinduet.

06. Domkirken, denne ser vi ofte når vi er i byen.

05. Arneageren. Så midt i sentrum som man kan komme. Og kjekt med mye folk til tross for koronatider. Mye av turen var temmelig ensomme greier.

03. Breigata, denne er fjernet og satt på lager.

04. Valberget. Her tar man en avstikker inn i parkeringshuset under Valberget og vips så ståt den der i trappene og kikker inn i veggen.

01 Indre Vågen. Nå ble vi tørste og hadde mest lyst å gå og ta oss en halvliter. Særlig når de vi traff der også skulle gjøre det.

09. Stavanger Svømmehall. Stengt så denne er ikke tilgjengelig.

11. Jens Zetlitzgate. Denne dukket også litt opp sånn plutselig. Men nå begynte vi også å bli litt slitne. De som hadde gått turen før oss hadde jo delt den opp i motsetning til oss.

20. Solvang. En litt trist jernmann på en lekeplass tom for barn.

16. Henrik Steffensgate. Står litt sånn halvveis nedgravd. Muligens på grunn av dårlig plassering i forhold til nr 15 og 17.

19. Lars Hertervigsplass. Trodde denne ville bli den siste men overraskende nok ble den ikke det.

02. Strandkaien. Utilgjengelig inne i privat parkeringshall. Men en hyggelig dame gikk hjem med varene sine og slapp oss inn.

00. Natvigs Minde. Aner ikke hvordan man kommer seg dit. Privat øy der man kan leie lokaler men litt mye styr for å se jernmannen halveis nede i sjøen.

Eiganes, tur nr 1

9km, 2t. Joda, turen tok tid. Sånn er det når du begraver deg i minner og tar mye mer bilder enn hva som er nødvendig. Og turen starter med nettopp det. En begravelse. Parkering ved Tjensvoll Gravkapell hvor min mor ligger begravet. Fikk sin grav i September ifjor, fremdeles er det vondt å tenke på. Videre går turen opp til Scandic forum, det knallhøye hotellet som jeg aldri kommer til å besøke. Forbi ishallene, hvor hockey lagene våre har gitt oss så mange gleder. Ned til Stokkavannet, hvor jeg har gått tur med så mange kjærester, helt fra jeg var 12 år. En eller annen plass langs vannet har jeg og en kjæreste skåret inn initialene våre i ett tre, som så mange andre har gjort. Videre opp til Lassa. Der jeg begynte å spille fotball og etterhvert spilte kamper både for og mot Viking. Videre ned til Eiganes, der jeg husker godt da 4 damer dro meg inn for å drikke kaffe med dem en lørdag. Skulle bare levere en glemt avis til dem men det viste seg at jeg kjente dem alle sammen. Opp til Vålandstårnet, der jeg som russegutt satt sammen med en russejente og så på soloppgangen en tidlig vårmorgen. Ned til Mosvannet og videre rundt. Akk så mange runder jeg har løpt rundt det vannet. Først i de årene jeg gikk på St Svithun Gymnas, siden med min bror som ville komme i bedre form. Setter meg ned ved Mosvangen Camping og ser på fuglene. Noen nydelige unge svaner som er i ferd med å bli voksne, tar litt bilder og tenker på at jeg også var ung en gang.
Setter meg ned ved graven til min mor. Prater med henne og kjenner jeg gråter. Savner henne enda. Sorg varer i 5 år. Om 5 år er jeg 63. Det kjennes ut som om livet løper fra meg.

Minner, noen gode, noen ikke så gode

Lundsneset, tur nr 2

9,5 km, 1t 50min. Dagstur eller kveldstur? Det var spørsmålet jeg grublet over når det gjaldt denne turen. Jeg hadde mest lyst å ta turen på kvelden på grunn av den kule belysningen helt der ute på neset. Og da ble det sånn. Selvfølgelig måtte ekstremværet Didrik ta følge med meg på turen men det ble strengt tatt bare en ekstra opplevelse. Flotte turstier, kult nes men litt vanskelig å få med seg Trollskogen langs veien. Tror jeg skal gjenta denne turen i fullt dagslys også. Det er den faktisk verdt.

Storhaug, tur nr 3

6km 1t 15min,

Turen ligner ganske mye på tur nr 10 Varden. Og er like fin. Selvfølgelig.

Turen ble litt anderledes for meg denne gangen da jeg faktisk fikk følge på turen av en turvenninne med hunden sin. Og jeg savner det å ha hund med på turene mine.

En hund frisker opp hele tilværelsen. Langs denne turstien finnes ett 'slipp' område for hunder. Der baller og rumper skal luktes på når hundene treffes og hopping, løping og lek er i sentrum.

Hunde-eierene prater og mye sosialisering oppstår. Noen hunder er store, noen er skremmende, noen er ville og håpløse og få inn og noen bare elsker eierene sine og er livredde for å bli forlatt. Hund er kult.

Selve turen er en perle. Finnes utrolig mange gamle renoverte hus på Storhaug som ofte er ett flott syn å ta inn. I tillegg er turstien, langs sjøen, bare flott. Og du treffer nesten ingen syklister her. Som er absolutt å foretrekke når du vandrer på turstier.

Som sagt, en flott tur der gamle fordommer om Storhaug (som at dette er Stavangers østre bydel med nedslitt bygningsmasse og litt sånn mer 'slum' aktig utseende) blir slått ihjel.

Sunde, tur nr 4

7 km, 1t 30 min. En tur som man bør gå på dagtid. Deler av turen gikk i fullstendig mørke. Men lettgått tur, ikke lang og passer egentlig som en fin kveldstur når kveldene er lyse. Stort sett går man på godt opparbeidede stier og turen er en ren fornøyelse å gå. Koste meg masse selv om det av og til var stummende mørkt. Desto bedre legger man jo merke til julebelysning, gartnerier og alt annet som måtte lyse opp i alt mørket. Som alle Stavanger turer så er også denne godt merket, bommet en gang men det var helt min egen feil der jeg gikk i egne tanker.

Mariero, tur nr 5

10 km, 2t 10 min. Mariero er ett av områdene jeg faktisk ikke kjenner så veldig godt. Utenom butikkene og en niese med familie der, så har jeg liksom aldri hatt noen god grunn til å besøke området. Så jeg så frem til denne turen med litt spenning. Og turen starter jo veldig fint fra Vannasen. En god del av turen går også gjennom Sørmarka og Ullandhaugområdet. En fin tur på alle måter. Siden den er så pass lang så får du mye med deg.
Kult å spasere langs Gandsfjorden ett stykke. Nesten som ren bonus å regne. Dog var Marieroparken en stor skuffelse. Må være den styggeste parken jeg har sett i mitt liv. Orker man ikke å rydde og beplante her? Eller kanskje det ikke er noe ordentlig park, bare masse adresser hvor alt er i privat eie. Det store herskapshuset som ligger her i området er flott men er ikke sikker på hva det blir brukt til. Uansett, fin tur. Fra fjord i bunn til Ullandhaug på topp. Masse utsikt og masse oppoverbakke fra bunnen til toppen. I tillegg hadde man langs veien sluppet ut høner, kalkuner, gjess etc. Kule fugler som fikk lov å underholde meg i 5 minutt. Som sagt, en fin tur og det føltes nesten ut som litt trening var unnagjort da jeg endelig var på toppen.

Jåttå, tur nr 6

9,2km, 1t 50min. I ett forferdelig ruskevær fant jeg ut at dette var turen for dagen. Og Jåttånuten høres jo nesten ut som en nut, selv om det bare er en kvise på Stavanger sitt ansikt.

Turen er fin nok den, om enn litt kjedelig. Du går mye flatt men på mange fine naturstier. Lite folk å se og 4-5 kyr var alt av dyreliv.

Ble stående i ro en stund på en bru over motorveien kun for å se om det faktisk fantes liv denne søndagen.

Jeg har absolutt ingenting i mot å gå tur alene, men når du føler at alenehet går over i ensomhet, så blir alt litt grått og kjedelig. Og sånn føltes denne turen.

Godt merket tur, gikk riktignok feil en gang (fordypet som jeg var i mine egne tunge tanker) og tok en tur bort fra merkingen en gang da min egen irriterende nysgjerrighet tok overhånd.

På grunn av alt arbeidet med den nye sykkelveien langs motorveien så tror jeg noe av merkingen hadde forsvunnet. I så måte er ett kart med ruten grei å ha med seg.

Fin tur som kan tas året rundt og hele døgnet. Ingen utsikt å gå glipp av og ingen minneverdige ting å se på. Rett og slett bare en kjedelig, grå og trist gåtur.

Vardeneset, tur nr 7

6 km, 1t 20min. Min første nærtur i Stavanger. Dette er plassen jeg vokset opp og selvfølgelig synes jeg dette er en flott tur. Mange plasser som jeg har mange minner om. Men den mest imponerende delen av turen er når du går gjennom skateparken. Flotte anlegg hvor VBK ligger tilknyttet området og hvor man nå bygger Pumptrack Sykkelbane på eksisterende BMX-bane. Man tar vare på ungene og ungdommene sine i denne bydelen.

Byhaugen, tur nr 8

6,4 km, 1t 25 min. Byhaugen er nesten mitt hjemmeområde og jeg burde vært kjent her. Men følte meg virkelig litt bortkommen på deler av veien. Flott tur der mesteparten av turen er på turstier. Jeg skjønte på kartet at turen ned fra Byhaugen til Stokka (østlige delen av turen) og bort til bilen ville bli kjedelig så jeg gikk slik at avslutningen ble her. Godt merket tur, surret meg bort en gang men det var på grunn av at jeg ikke helt stolte på merkingen plutselig (har gått noen turer på Sola i det siste og der er det helt på trynet av og til).
Noe som er rart, egentlig, er at dagen før da jeg var på fjelltur, ville folk jeg traff hilse på og prate, her i Stavanger går man og titter ned i bakken og vil for alt i verden ikke ha øyekontakt.

Varden, tur nr 10

Ca 8,5 km og 1t 45 min.

Ok, det blir bare sånn ca dette. Gikk med klokkeviserne på turen og tror det var en tabbe. Mistet noen av merkene og kuttet ca 1 km av turen. Fort gjort. Hadde sannsynligvis ikke skjedd om jeg hadde gått motsatt, noe jeg normalt gjør.

Men dette er en perle av en tur. Du vandrer mye av turen langs sjøen. På en av Stavangers flotteste turstier. I tillegg så kommer du deg opp på Varden som har en ganske grei utsikt over Stavanger.

Tipper Storhaugfolket er glad i denne stien langs sjøen og etter hva jeg la merke til så går 3 av nærturene i Stavanger langs sjøen her.

En annen ting som er positivt med denne turen er at det er lite syklister her. Traff kun på turfolk og en og annen jogger. Så en absolutt null stress tur. Bare kos.

Vannverksturen, tur nr 12

9,5 km, 2 timer. Vannverk meg her og vannverk meg der. La egentlig ikke merke til disse vannverkene og vanntårnene på turen. Men Stavanger imponerer stadig vekk med sine grønne korridorer. At man omtrent midt i byen vandrer så mye i naturen er bare helt fantastisk. Virkelig en flott tur, litt manglende merking ett stykke men stort sett veldig bra. Hadde også med meg fotoapparat med telelinse på turen da jeg av en eller annen grunn fikk for meg at det ville være mye flotte fugler å fotografere på Vannasen. Det var det ikke. Men ett staselig svanepar så man jo, så jeg fikk jo noe å zoome på.

Heddåturen, tur nr 13

5,6 km, 1t 20min. Flott tur gjennom mange 'grønne' korridorer. Så ingen Gauseldronning men Gausel Fritidsgård dukket plutselig opp. Nok en tur jeg lurer på om bør gjentas når kveldene er lysere. Men traff på både Eddy og Luna som var i bur på fritidsgården og det gjorde turen litt lysere uansett. Litt variabelt med merking og igjen så avviker kart og merking litt. Men det går helt greit å følge ruten sånn noenlunde.

Mjukhaug, tur nr 18

7,5 km ca 1t 35 min. Flott tur med mye fin natur. Nesten litt sprøtt at de har klart å få inn så mye natur på alle Stavangerturene. Men jeg ser jo at ett av triksene er å kombinere det beste av områdene inn i flere nærturer. Uansett, lett-gått tur som passer best å gå i dagslys. Går fint om været er litt guffent. 5 grader, litt halvslapp kuling og regn var ingen hindring, opplevelsen var like hyggelig som den kunne vært på en lun sommerdag. Som vanlig en godt merket tur.

Tjensvoll, tur nr 19

8,4 km, 2 timer. Kul tur. Ett område vi alle kjenne godt men går vi tur så er det rundt Mosvannet. På nærturen får du mye mer med deg. Startet turen fra Campingen og rett opp til Ullandhaug toppen. Turen er passelig lang for en kveldstur og rimelig godt merket. Litt forvirrende ned ved Turnhallen, og man kunne lagt turen litt annerledes når man kommer til Eiganes. Men jeg koste meg hele tiden. Kjekt å se nye Gamlingen ved Mosvangen Camping. Og campingen var full av bobiler, utrolig rart med tanke på årstiden (begynnelsen av februar).

Forusstranda, tur nr 20

9 km og snaue 2 timer. Tok litt tid denne turen da det nye headsettet mitt sviktet. Mye arbeid og tid med dette. Skal leveres tilbake til NetOnNet ved neste anledning. Men turen er fin den, spesielt når du kommer deg ned mot sjøen og vandrer videre mot sentrum (Sandnes). En del kul 'street art' å se og man får med seg nok natur. Rett og slett en skikkelig godtur.

Dobbelturen, tur nr 27

ca 12km og 2,5 timer.

Her er jeg fryktelig usikker. Søsiden av Vaulen var bare rot med merking. Og merking og kart stemmer ikke i det hele tatt. Gjelder forsåvidt hele turen men sør var desidert rarest.

Uansett, fin tur og fin lengde, det jeg gikk. Og jeg klarte å følge merkingen perfekt på nordsiden av Vaulen. Men kart og rute som ligger på turistforeningen sine sider er helt på trynet.

Intensjonen med turen var å gå av seg mye usunne greier som var fortært i løpet av helgen. Og sånn sett så gjorde turen sin nytte. En svanefamilie ble egentlig høydepunktet.

Kul tur langs sjøen. Mye folk som var ute og trimmet eller stod nede med sjøen og fisket.

....men litt kjedelig var det også. Har nok gått litt for mange flotte fjellturer den siste uken før denne turen.

Dusavik, tur nr 29

10,8 km, 2t 35min. Mye regn og mye vått. Men kjekt å gå på hjemmetraktene. Egentlig ren trimtur og der jeg virkelig kjente på savnet av en hund å dele turen med. Selv om det pøset ned traff jeg mye folk som var ute og gikk hundetur. Det er en ganske lang tur og jeg klarte å forlenge den ved å gå forbi en del merking. Men sånn er det når du går om kvelden og det er mørkt og regn. Veldig bra merking av turen..

Sørmarka,tur nr 37

7,4 km, 1t 28min. En godt merket tur med litt avvik i forhold til gpx filen. Lettgått tur og man kan gå med joggesko. Nesten litt for kort men man kan ta seg god tid, som jeg gjorde, ta bilder og bruke litt tid gjennom den Botaniske Hagen. Mye info å lese om trær og planter som man har plantet i område. Hagen var egentlig høydepunktet på turen (så en hund også men...). Litt rart å treffe så lite mennesker, spesielt på sykkel da jeg innbiller meg at dette må være en perfekt plass å sykle. Litt kort og det er vel grunnen til at de fleste syklistene jeg traff var barn. Uansett, en fin tur en regnværsdag der man ikke ønsker å gå og trø i søle og vann.

Grannes, tur nr 46

8 km, 1t 40min. Knallkjekke tur, mye natur. Her får du også mye skog med blant annet Douglasgran (importert fra Canada) som er imponerende høye. Mener disse kunne bli nærmere 100 meter høye i sitt eget hjemland, her hos oss stopper de ved ca 30 meter, og det er høyt nok vil jeg tro.

Stokkavannet+, tur nr 47

10,3 km, 1t 50 min. Skulle egentlig ikke gå her i disse Corona tider. Fryktet mye folk og mange tullinger samlet på ett sted. Pga mye vind gjorde jeg om på fjellturplanene og satset på at vinden ble for sur for de fleste tullingene som normalt ikke gidder å tur. Så feil kan man ta. Det er Coronatider. Vi holder avstand og er høflige og trer til sides når det trengs. Følte at halve Tasta og Stokka hadde samlet seg rundt vannet. Tullingen var ut og gikk i store flokker noe som lagde store problemer for joggere, syklister og vanlige turgåere. Jeg ønsker alle velkomne til å gå tur, men folk må bruke hodet, legge fra seg egoismen og selvopptattheten sin hjemme og tenke på at det er Coronatider. Kanskje de fleste tullingene var triste mennesker på grunn av at de ikke fikk reise til hyttene sine og feste? Huff, da er det forstålig og det er jo skikkelig synd på de.
Uansett, tur rundt Lille og Store Stokkavannet er alltid trivelig. Har sett at gjessene har begynt å komme og fant en skikkelig fin en ved det Lille Stokkavannet. Stakkaren ble med jevne mellomrom kjeppjaget av ender og svaner. Litt usikker på hvorfor den var så upopulær blant de andre badefuglene. Men vil anta at de andre er ganske territoriale og er det litt lite mat i området så jager man bort uvedkommende.
En flott tur er dette, mye natur, mye vann og litt fugler å se på. Greit å ta med seg ett kamera i tillegg til mobilen så man kan zoome litt og få tatt litt fuglebilder også.

Nyeste kommentarer

04.06 | 17:28

Hmm, e an bitteliten 😂

12.05 | 09:36

Eg har ein rød bil tilsalgs. Ta kontakt.

09.03 | 10:41

Menn flest ønsker nok ikke å kvele damedrøvler med skjegget sitt. Men der finnes mange rare mennesker der ute, så helt sikker kan man ikke være. Vær varsom er alltid ett godt råd

08.03 | 13:07

Skjegg er kult så lenge det stelles nok til at det ikke er mer enn dag-gamle middagsrester i det, og ikke så langt at drøvelen blir kvalt av skjegg om man gir eieren en klem. Mann bestemmer selv.

Del denne siden