17. sep, 2021

Pekefingeren

Eg vett ikkje heilt om eg lige det eller ei. Det der pekefinger greiene me e så flinke med her i samfunnet vårt.

Eg vett at Norge e på topp 3 listå øve de verste pekefinger landå i verden, det e liksom oss og Saudi-Arabia og ett te muslimsk land så toppe listå. Kanskje ikkje ei kjekke lista å toppa men sånn e det nå.

Pekefinger kontroll, eller sosial kontroll så disse bedreviterane kalle det for, har jo absolutt sin funksjon.

Eg lige jo å kasta et misbilligande blikk på andre når de gjør ting så ikkje e sosialt akseptert. Som for eksempel lar bilen sviva på tomgang mens de vente på ferjå på Arsvågen, plukke seg i nasen, klør seg på unevnelig plassar, fise i heisen, rape med bordet, blir snydings på fest, kjøre for fort på motorveien, e utro, hive bare fra seg sparkesykkelen på fortauet, finne seg ein partner som e møje yngre enn seg sjøl, synge høgt med falske stemme, går fjelltur med croxsko, bytte mobiltelefon mange ganger i året, det vil sei alt av små og store ting som me kan irritere oss øve og kan rette ein stygge pekefinger mot.

Mange domme ting blir hindra av at me har så god pekefinger kontroll. Adle de tingå eg nevnte over her e vel domme ting?

Men i andre land kan de sleppa onna med møje av det. Uten å få pekefingeren retta mot seg. Å ta seg ein elskar eller elskerinne her i Norge e uakseptert. Men i Frankrike e det stas. Å rapa med bordet her hjemma e ukult men i Japan e det goe greier adle veier. I Uganda drite de stor sett i kor fort du kjøre og mange plasser i USA ville de absolutt ikkje bruka munnbind sjøl når Coronasmitten va på sitt versta.

Siden pekefinger moralen har sitt utspring fra bygdå her i Norge så e det egentlig litt sånn blanding av bedehusmoral og den der greia med å visa ein fine front ut mot de andre så har skapt den der ekstreme kontrollen her på berget.

I Corona tidene så har det jo vært grævla nyttigt. Tenk på adle de me har konne bruka pekefingermoralen mot. De 12 i Bærum som ville utsetta vaksinesprøytå te itte ferien, folk så snike seg på hytter, folk så har samlinger med mange personer, kanskje 7-8 stk, folk så ikkje har på seg munnbind på handlesenter, ungdommane så feste og mange mange andre ting. For de så lige å holla pekefingeren høgt i været heile veien så har Coronatiå vært ein einaste lange fest.

Men det e jo klart. Pekefingermoralen gjør oss ganske ufrie. Eg va i begravelse for ett par uker siden. Av sånn ca 50 menn så va det kun meg og det eina søskenbarnet mitt så ikkje hadde svarte dress på seg. I utgangspunktet så tenkte eg ikkje så møje på det, men når søskenbarnet mitt sa ‘litt ugreit å ikkje gå med dress’, så følte eg og ett visst ubehag med ikkje å ha fulgt kleskoden. Aligavel, de fleste hadde tankane ein aen plass i denne settingen så eg opplevde ingen pekefingrar mot oss.

For det litt sånn av og te for någen av oss som ofta får pekefingeren mot oss. Me tenke ikkje alltid heilt igjøna det me gjør og kan av og te finna på å gjør ugreie ting.

Eg kjøre for fort av og te, eg kan finna på å drikka vin heilt aleina, eg kan gå ein heile dag uten å kle på meg, eg snakke for møje og kan le på feil tidpunkt. Av og te så seie eg nei te å vær med på julabord og sosiale sammenkomster og eg e ikkje alltid ydmyk nok og bukke i støvet når eg bør. Og eg e ein 59 åring fra oljehovedstaden og e medlem i MDG.

Eg e ein mann som folk lige å bruka pekefingen mot og som der finnes ein gedigen haug av negative ting å baktala om.

Og eg forstår det godt. Å vær så møje ut av den sosiale pekefinger kontrollen som eg ofta e, gjør at eg miste møje langs veien her i livet.

Sånn e det bare.