28. sep, 2019

Gretha Thunberg, en ekte heltinne?

Jøje meg. Itte ein dag der eg på adle måter får se kossen mennesker kan oppføra seg på det besta så komme eg hjem, skrur på fjernsyn, åpne facebook og nyheter og får se kossen mennesker e på sitt versta.

Joda, eg vett at de sinte sure uvitende menneskene på 40+ e de verste og mest aktive på facebook. Men det e jo ikkje bare de på facebook. Trump hive seg på, Fremskrittspartiet hive seg på og ein haug med andre mennesker som kalle seg for samfunnsvitere.

Alt dette på grunn av ei svenske jenta på 16 år så e oppriktig engasjert i ett av de viktigaste temaene me finne i samfunnet i dag. Og så har holdt ein tale der hu fremviste følelser og retorikk som muligens komme te å bli huska som ein historisk milepel.

40+ generasjonen  har så utrolig mange hersketeknikkar å bruka og klare å hamra ut av tastaturene sine de mest utrolig nedsettende ting. Kari Jaquesson klarte te og med å bruka utseende te Gretha Thunberg (det at hu ikkje har langt lyst hår med ekstension) og kalte nar for ett grimt og stygt barn. Syke greier.

Fremskrittspartiet hive seg på med full tyngde for å fortella oss sannheten om nar og ka tull de synes hu fronte. Tydligvis så holde det ikkje med bommar og innvandrere i fiendebildet som de har. Nå har de altså fonne Gretha Thunberg, ei 16 år gammale jenta og ska gjør hu og klimaengasjementet hennars om te ein store stygge ulv. De e liksom ikkje fornøyd med å bli ett lite parti, de ønske å bli ett bittelite mikroparti. Ett parti kun for de sinte mennene og damene på 40+ som med livets skole som bakrunn skrike ut om urettferdigheten de blir utsatt for når folk fortelle de om ting som de oppfatte som ubehagelige.

Når te og med Erna Solberg, som eg alltid har oppfatta som ett oppegående fornuftigt vesen, seie at hu bør dra seg hjem, gå på skole og driva på med sånne blekkulf greier på fritiå, då sukke eg temmeligt oppgitt.

Ungdommane kan visst godt væra engasjerte for hennars del, men det besta e at de sitte hjemma om kveldane og lage fine tegningar av blekkulf som samle inn plastflasker og sånn. Og det kan de få lov te å gjør itte middag men helst før de legge seg klokkå 10 om kvelden. Tegningen i sammen med ett eple kan de sikkert gi te læreren på skolen dagen ittepå. Det sende jo ett skikkeligt kraftigt signal te FN og verdenssamfunnet.

Ok, eg vett at følelser overstyre fornuft. Ok, eg vett at uvitenhet om egen uvitenhet e det versta. Men slutt med å visa det fram på fjernsyn og i de sosiale mediene. Gjør det heller hjemma med folk som e nærme deg og forstår kaslags tulling du e.

Å driva på å skriva om at det e sola så e problemet og så gjør at det e blitt varmare i dag, å skriva om at elbilen har ett høgare klimaavtrykk enn dieselbilen, å skriva om at det har vokst palmer på Grønland, å skriva om at sånn så dette har det vært før i middelalderen i Europa og alt mulig aent tull, vise bare at du faktisk ikkje har evna å setta deg inn i någenting så helst.

Carl I Hagen drasse te og med fram ein rapport som te syvende og sist e fra samme organisasjonen som påstod at tobakk va sunt på midten av 60 tallet. Som blei sponsa av tobakksindustrien og som nå blir sponsa av oljeindustrien. Rapporten og Hagen sin troverdighet e på omtrent samme nivået. Og folk tar an serøst!

Å rakka ner på ei 16 år gammale svenske jenta, å fortella verden at hu bør dra seg på skolen, at der står onde krefter bak og styre nar, at någen må ta ansvar å passa på nar, vise bare at du faktisk ikkje har evna å setta deg inn i någenting så helst.

Og befri meg fra adle de der 55 år gamle damene så e bekymra for helså te Gretha. Joda de e nok sikkert det. Og så e de bekymra for båtflyktningane i middelhavet sitt ve og vel. For ikkje å snakka om adle de sønvløse nettene de har på grunn av kreften te Christine Koht og Gunhild Stordalen.

Eg tør nesten ikkje ein gang tenka på adle de fæle bekymringsrynkene de damene får når de lese om de mange hundre tusen ungane i øst-Afrika så e trua av sultedøden pga hungersnød. Tenk på all botoxen så må te for å fjerna de rynkene. Huff.   

Her står altså jentungen fram og fortelle med engasjement om bekymringane sine på grunn av det så all verdens klimaforskning fortelle nar. Og me velge å hørra på andre for det e litt ubehageligt det hu seie. FrP, SP, Erna og oljepampene seie det e møje bedre å ikkje bry seg, det går nok bra aligavel.

Du vett, hvis du har kreft, 99 leger seie te deg at du har kreft, 1 ‘alternative behandler’ kalle det bare ein naturlige klomp, så e det fremdeles kreft. Når 99 stk seie at du må ta cellegift for å bli frisk mens han alternative fyren seie at du kan drikka brus med ingefær smak, drita i alt og leva som før, så gjør ikkje brusen deg frisk. Men heilt klart, brus med ingefærsmak e kjekkare å bruka som medisin enn cellegift.

Huske du at generasjonen itte oss va omtrent liga engasjerte i natur og miljø i si tid som den nye generasjonen e. Me klarte for det mesta å knebla de, lulla de inn i ein tro på at velstanden vår og eventyret mot ein ny fantastisk verden kom te å fortsetta og fortsetta og at de måtte gjør sånn så oss og ikkje sånn så de hadde lyst te. Rikdom og velstand e viktigare enn livskvalitet, medmennesklighet, solidaritet og framtid.

Eg håpe min generasjon tape og at adle de gamle gråe folkå våre blir kasta ut av både styre og stell.

Og snart bør det bli ei øvre aldersgrensa på Facebook.