18. apr, 2018

Husmorskolen

Huske dokker Husmorskolene? Kor blei de av? Det va jo i sin tid ein fantastiske ide. Å laga husmorskolar, og å gjør kvinnen te ein proff husmor. For i si tid så va kvinnen ganske så analfabet. Mennene måtte fortella de alt. Kossen ting skolle gjørs reint, kossen de skolle laga ein skikkelige søm i klærnå og ikkje minst ka type søm de skolle bruka. Kvinnene konne finna på å bruka kjolesøm og linsøm om kverandre. De hadde ikkje peiling.

Og mat, ikkje konne de sylta, ikkje konne de hermetisera, og det å varma litt kjøtt te maen og ungane va ett ganske så håpløst prosjekt.

Men så kom altså Husmorskolane i gang. Då blei endeligt damene litt mer sånn så mennene. Proffe. Nå lærte de seg om husdyrstell, melking, søm og sying, fiksa hage og laga mat. Og ikkje minst, å ta vare på all maten som me menn hadde skaffa. Sylta, salta og tørka og sånn. Det va ein lettelse for mannen. Endelig slapp an å se på kvinnen som ei menneskeku som bare va te for å pumpa melk i ungane.

Eg lure på koffer husmorskolane forsvant. Ok, det finnes ein husmorskole på Island, og så har de faktisk någe så ligne her i Norge. Den her i Norge e visst ganske grei, du lære å gjør reint, laga mat og i det heila tatt å stella og ta vare på ett hjem. Men opptakskravet e at du har Downs syndrom, så det e nok ikkje heilt det samma.

 Me menn må nok innse at det å få tak i den proffe perfekte husmoren e faktisk ikkje muligt lenger. Nå må me leva med at det einaste me får tak i e damer så ska googla ting, kikka i kokebøker på nettet og kjøpa ferdige hermetikk på Rema. Det e ein skam.

Og så forlange de at me ska vær med å ta ett tak hjemma. Ein ting e at me ska vær proffe utenfor dørene, skru og bygga og sånne ting, men nå ska me pigadø vær med inne i huset å laga mat og gjør reint og adle slags ting. Akkurat som om me ikkje har nok å ta oss av.

Definisjonen på husmor: Gift kvinne med barn, ansvarlig for husstanden, tar seg av husstell og er overhode for hjemmet.

Definisjonen på husmor burde jo gjør einkver kvinne stolt. Husmorskolene døde tragisk nok ut på 1970 tallet, og mange av de der greiene de holdt på med endte opp som egne studieretninger. Tragisk. For med husmorskolen så fekk du kvinner som va proffe rengjørere, kokker, gartnere, bønder, syerske, barneoppdragere, sykesøstre etc etc. Alt i ein pakke. Nå har du flaks hvis du finne deg ei dama som e proff på ein av de der greiene. E du uheldige så e hu selgar eller ingeniør og vil at du ska konna liga møje om støvsuging så hu kan.

*Få tebake husmorskolen, og gjør kvinnen stolt igjen*, det bør bli slagordet. Det e tross alt bedre med ei stolte husmor enn ei sleten overingeniørdama i Statens Vegvesen. Syns eg 😊