26. feb, 2018

Tafsepartiet

Nei, eg har ikkje tenkt og starta någe sånt (politisk) parti. Skolle eg någen gang fonne på det, så skolle det i hvert fall ikke vært ett sånt enkelt rart parti uten ideologisk forankring og som bare har ein litt rar og naiv kampsak.

Eg kan på ein måte forstå at folk stifte sånne tullepartier. Har du någe som du brenne for, men som du føle at ingen politiske partier bruke tid på, så sett i gang.

Her komme någen eksempler.

Samfunnspartiet, anarkister som ville bygge ett samfunn tufta på kjærlighet, hørres grævla greit ut men eg tror ikkje de ville ha någen inn i styre og stell. De e jo anarkister, og då ska vel alt gå på sjølstyr.

Piratpartiet, de ville ikkje at ting skolle konna lagras. Tror det gjaldt bare data. Skiutstyr, dekk, gamle PC’er, hengelåsar og sånne ting må jo konna lagras vil eg tro. Eller kanskje ikkje. Me har jo ein tendens te og lagra litt for møje, så kanskje de va inne på någe.

Helsepartiet, de ville at sjukehuså skolle bli bedre. De andre partiå ville visst ikkje det.

Abort motstander partiet, de hadde bare ein kampsak.

Naturlovpartiet, de ville at samfunnet skolle vær mer i pakt med (ja du gjette rektigt) naturen.

Rettferdighetspartiet, de ville fjerna adle ideologier, og sikkert heile den gamle ubrukelige lovsamlingå vår. Så ville de bygga ett samfunn tufta på rettferdighetsprinsipper. Hørres egentlig jysla bra ut.

Alt for innbyggerene partiet. Hmm, harkje peiling på ka de egentlig dreiv på med, men de skolle, i motsetning te andre partier, gjør møje bra for innbyggerane.

Og i Stavanger har me Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger. De måtte ha ett grævla langt navn på partiet, slik at folk skjønte kaslags parti det va. Forkortelsen e FNB, men den e viss litt ubrukelige, så de bruke heila navnet sitt. Det e ikkje det at de e imot bompenger, det e mer bompenger de e i mot. Flate grensa vil eg tro, ikkje mer eller mindre, men akkurat passeligt.

Nordmenn e rare. For å få lov te å stilla med ett nystifta parti te valg, så må du blant aent ha 5000 underskrifter. Og adle disse rare partiene eg har nevnt ovenfor, fekk så mange underskrifter. Men ingen av de har vært i nærheten av å få liga mange stemmer som underskrifter.

Det vil sei at når disse by og bygdetullingene, som vil starta ett eller aent tulleparti, springe rondt med papirene sine og prøve å få folk te å signera, så skrive folk under. Antagligvis for å vær snille. Ikkje for det at de bryr seg så møje. Der e någen få navlabeskuende mennesker som stemme på de, men de fleste av underskriverane bryr seg ikkje om tullepartiet og stemme sånn så de alltid har gjort når valgdagen komme.

Eg ser jo for meg at eg finne på å stifte ‘Tafsepartiet’. Kampsak blir altså ‘MER TAFSING!’. Eg tror nok at hvis eg hadde lagt det fram på den rette måten, med någen sånne psykososiale kvasiforklaringer, så skolle eg fått 5000 (menn) te å skriva under. Sjøl i disse #metoo tider. ‘De vet da det min gode mann, forbedring av den fysiske og mentale helsen for menn er viktig, og derfor må vi tillate, under gitte omstendigheter, der forholdene ligger til rette for det, la menn få lov å tafse litt. Noen kjøreregler skal det selvsagt finnes. Men den mentale og fysiske helsegevinsten, som menn oppnår ved tafsing, kan ikke understrekes nok, og helsvesenet vil oppleve innsparinger på flere milliarder, som kan overføres til kreftforskning. Så hvis du synes dette er noe du kan stå inne for, dette med kreftsaken, så signer her min gode mann’.

Eg hadde aldri fonne på det, og starta ett sånn ett parti. Der finnes nok av tullingar blant adle mennene der ute, og risikoen for å komma inn i bystyret e ganske stor. Og der har eg absolutt ingenting og gjør.

Det der Nei te mer Bompenger partiet, fekk altså 5000 underskrifter, ved valget så fekk de 2524 stemmer. På Hundvåg lige de ikkje bompenger, de har jo ein forhistorie, de gamle der, så der stemte 673 stykker på de. På Hinna drite de stort sett i det der bompengemaset, de har jo masse bussar og tog, så der stemte bare 66 stykker på partiet. Resultatet e at partiet nå har 3 stykker med i bystyret (tror ingen av de bor på Hundvåg hos kjernevelgerane sine), eg antar at de har lite peiling på politikk, og nå ska de vær med å bestemma kossen ting ska fordelas i byen. Eg håpe jo at de deltar minst mulig i diskusjonar og avstemmingar, utenom når det komme te det som har med å jobba for kampsaken sin. Slik at de ikkje ødelegge så alt for møje. Men eg tvile.

Skolle du någen gang treffa meg på gatå, og eg vil ha deg te å signare ett papir med ett tullenavn på, så spring fort vekk. Du e ikkje nødt for å vær snill heila tiå.