16. des, 2017

Julastress

Der e vel aldri ei tid på året der forskjellen mellom mannfolk og kvinnfolk blir mer tydlige enn i julatiå. Det e nesten så du kan forstå grunnen te at ukene itte jul e høysesong for skilsmisser.

Kvinnfolk har en del greier når det gjelde julaforberedelser som me mannfolk overhode ikkje skjønne någenting av. For eksempel så e 1 desember ei grensa for de, då ska adle pakkane væra handla og i hus. De neste 24 dagane går med på forberedelsar te ett eller to julaselskaper. E de ikkje ferige med pakkeinnkjøpå te 1 desember så får de tydligvis for dårlige tid. De kan liksom ikkje handla pakkar itte 1 desember, då e der jo kaos i butikkane med folk så ska handla. Men sånn e det ikkje. Det e de 2 siste ukene før 1 desember så e ille. Kjøpesentrene e jo fodle av spinngalne kvinnfolk så ska gjør adle innkjøpå sine då.

Me mannfolk e litt annerledes. Når 20 desember passeres så begynne me å tenke litt på pakkeinnkjøp. Litt stress e det, ska gjerna handla inn 8 pakkar i 3 butikkar, og det e, for de fleste av oss menn, mange butikkar å besøka på ein kveld.

Og huset du bor i e jo grævla skjete tydligvis, i hvert fall så synes kvinnfolket i huset det. På grunn av ett eller to julaselskap så må heila huset vaskas ner. At dokker reingjør huset ein gang i ukå normalt, har absolutt ingen betydning i forhold te julareingjøringå. Og du lure jo litt. Her skrubbe du ting som nesten aldri har sett dagslys, og tydligvis så må det vær skinnande reint når julagjestene komme på besøk. Der e visstnok ein sjanse for at de konne komma te å kikka inni skoffå di der du har adle de viktige kvitteringane dine fra 1994-2003, og adle myntane og sedlane du har tatt vare på fra den gang du va ung og reiste på interrail i Europa.

Så e det alt maset om ka du ønske deg te jul. Egentlig så ønske du deg bare litt pinnakjøtt og kanskje ei pils. Og det ska ikkje stå på det, aquavit e og heilt greit. Men det e pakken din hu lure på. Det stresse nar litt, ofta e det den einaste greiå hu ikkje har handla ennå. For du klare ikkje å hosta opp någe fornuftigt julaønske. Pussig nok så får du alltid någe så du blir overraska øve. Någe du har lyst på men som du ikkje viste at du hadde lyst på. For hu e møje lurare enn deg. Hu ser deg og ser ka du trenge eller like, uten at du vett det sjøl. Så lure e ikkje du, sånne ting ser ikkje du.

Og så e der ei greia med oppstasing. Du synes dressen din fra 2006 e akkurat liga god i år som i fjor. Og du e rimeligt nyklypte, du klypte deg jo rett før sommarferien, og siden du klypte deg så kort den gangen, så ser jo håret ditt fremdeles heilt greit ut. Kvinnfolkå ‘time’ hårklippen, med sin faste frisør gjønå de siste tjue årå. Og de ‘time’ det i forbindelse med julabord eller julaselskap. Ny kjole må de og ha, den de brukte i fjor e tydligvis oppbrukt. Julaklær for kvinnfolk e uten tvil det plagget så har kortast levetid i heile verden. Ei døgnflua klare å overleva julakjolen.

Julapynt, julastjerner, led lys på stolpar, trær og buskar. Eg vil ikkje ein gang begynna å snakka om det. Her bevege me oss inn i ein verden som me mannfolk ikkje ein gang e i nærheten av å forstå. Ka i adle dager har någe dingeldangel så henge rondt omkring i hjemmet med jul å gjør. Ok, julastjernå e grei, har någe med Betlehemstjernå å gjør. Tror eg. Men ka med alt det der andra dingeldangelet? Komme eg inn i ett hus hos någen andre så har hengt opp masse med dingeldangel, så legge eg nesten ikkje merke te det ein gang. Legge eg merke te det så kan det henda at eg blir litt øvegidde øve greiene, det e jo ikkje alltid at eg koble det te jul. Tenke mest på at det e litt sprøe greier de har hengande rondt omkring.

Men julatre, det e ein heilt aen sak. Ingen jul uten julatre. Der e mannfolk og kvinnfolk heilt på bølgelengde. Og selvfølgeligt blir me mannfolk totalt utestengt fra tilgang te treet itte at me har fått det på plass i julatrefoten.

Og hvis du trodde dette va ein blogg om julastress så beklage eg, Der fins mer en nok av kvinnfolk som blogge om det temaet.

Goooood Jul 😊