23. nov, 2017

Fri vilje, ein illusjon eller fakta?

Eg sa tidligare at eg ville slutta å skriva blogg. Då fekk eg ein tebakemelding om at fri vilje va oppskrytt og at eg burde tvingas te å fortsetta. Et kompliment, men det fekk meg te å tenka. Fri vilje, har me egentlig det.

Sjøl om eg prøvde å bruka den der lett oppskrytte greiå så hette fri vilje, og kutta ut å skriva og dela adle de der forkrøpla meiningane mine, så drive eg jo på å skrive ennå.

Fakta:

1:Når du står opp om morningana, så har du jo egentligt ikkje lyst te det, du har jo lyst te å sova videre

2:Når du sitte i sofaen med fjerkontrollen te ett eller aent medium så drive på og underholde deg, så har du jo egentligt ikkje lyst te å reisa deg opp, ta klærene ut av vaskemaskinen og henga de opp.

3:Når du ser det begynne å snø og der e kaldt ute, så har du jo egentligt ikkje lyst te å gå ut og bytta dekk, der blir jo mildvær ittekvert, og då e det jo bare tull å kjøra med vinterdekk.

4:Når direktøren i SSB får beskjed av finanstjafså vår, om å finna på någe aent å gjør, så har hu jo egentligt ikkje lyst te det. Hu lige jo å vær direktør og hersa med folk.

5:Når du blir utfordra te å hoppa i ein iskalde sjø, så har du jo egentligt ikkje lyst te det, men du synst jo at det e tøft når du har gjort det (sjøl om adle andre synst du va tåpelige).

706:Når de arrangere strikkhopping, og du hive deg på, så va det egentligt ikkje någe du hadde lyst te, du va jo bare dritredd og hadde lyst te å spy eller reisa hjem.

9543:Når du e på besøk hos foreldrene dine, og får servert og må spisa goe lammalever te middag, så har du egentligt ikkje lyst te det. Du har jo mer lyst på ein burger, eller pizza, eller komla eller ka så helst, bare ikkje lever.

Sånn kan eg fortsetta å skriva, i det uendliga, men det e jo bare tull. Fri vilje e egentligt oppskrytt og fri fantasi, finst ikkje, du e bare ett produkt av dine og de andre sine forventningar og selfølgeligt din egen oppdragelse. Hvis du vise ett snev av ‘fri vilje’ så blir du sett på som det ufordragne, bortskjemte late mennesket som du innerst inne vett at du egentligt e. Ett menneske som du alldeles ikkje har lyst te å visa fram te verden.

Ett møje klokare menneske enn meg, Aristoteles, meinte og at me har ingen fri vilje, og eg e grævla enige. Og når han sa det, så e det faktisk sant.